A BTK Filozófiai Intézet szeretettel meghív minden érdeklődőt Jász Borbála Esztétikai bizonytalanság a modern építészetben című intézeti előadására.

Az előadás összefoglalója:

Az építészeti alkotásokat, akárcsak a műalkotásokat, a közvélemény gyakran leegyszerűsítve ítéli meg: szép-csúnya és tetszik-nem tetszik kategóriákban. Az építészet azonban különbözik a múzeumban látható műalkotásoktól, mert az építészet közügy – nyilvános jellege miatt. Az építészeti alkotások esztétikai értékelése nagy eltéréseket mutat; sok esetben a két szélső érték is megjelenik egyazon épület esetén, különösen, ha modern alkotásról van szó. Előadásomban az esztétikai bizonytalanságot vizsgálom, amely a modern építészeti alkotások megítélésében felmerült. Meg kell vizsgálni a modern építészet öndefinícióját a 20. század elejétől napjainkig, amely a stílus fogalma körül tematizálódik. Úgy tűnik, hogy a stílus kérdésének reflexív értelmezése döntő szerepet játszik egy építészeti alkotás befogadási folyamatában. Sokszor nem tudunk biztosan megítélni egy épületet, csak személyes benyomásunkat tudjuk kifejezni; mindazonáltal mindannyian elgondolkodhatunk azon, hogy ezeket az ítéleteket valójában szilárd alapok nélkül hozzuk meg. Mivel az úgynevezett klasszikus vagy régi stílusok (pl. egy barokk templom) esetében ez az ítélkezési probléma nem fordul elő, nyugodtan egyetérthetünk azzal a szemlélettel, hogy ezek természetesen szép és művészi építészeti alkotások. A modern időkben, különösen a második világháború utáni építészetben azonban nincsenek (sem archetipikus, sem tanult) alapok, ezért esztétikai bizonytalanság lép fel. Előadásomban megvizsgálom ennek az esztétikai bizonytalanságnak a lehetséges okait, mint például interpretációs hiba, esztétikai kategóriatévesztés és kulturális függőség.

Időpont: 2022. június 14. kedd 14.00

Helyszín: BTK Filozófiai Intézet, 1097 Budapest, Tóth Kálmán u. 4., 7. emelet, Trapéz terem (B.7.16)

Az eseményhez online módon is lehet csatlakozni a következő linken: https://us06web.zoom.us/j/3612246778?pwd=dXRHZ0I3YWw5bjA0elpSS3pYQzgrZz09