A BTK Filozófiai Intézet szeretettel meghív minden érdeklődőt

Weiss János (PTE)

A „kritikai elmélet” eszméje
(megszületésének kontextusa és generációs transzformációja)

című intézeti előadására.

Az előadás összefoglalója:

Ezt a fogalmat Max Horkheimer vezette be egy 1937-ben publikált tanulmányában, s ez a kifejezés lett a Frankfurti Iskola programjának címszava. Horkheimer maga mondja egy lábjegyzetben, hogy a kifejezés a marxi-hegeli koncepcióra, illetve dialektikára utal. Egy sokat elemzett fogalomról, illetve programról van szó; ebben az előadásban én két (új) értelmezési perspektívát szeretnék javasolni: Az első maga is két kérdésre oszlik: (1) A fogalom megszületésében milyen szerepet játszottak az emigrációs lét körülményei (empirikus és tudományos értelemben)? (2) A program mennyiben értelmezi át a Horkheimer-kör Lukácshoz való viszonyát? A második: Ezt a programot hogyan lehetett újra aktualizálni a II. világháború után? Erre véleményem szerint két alapvető kísérlet született: (a) Adorno múltfeldolgozási programja, és (b) Habermas koncepciója a „megismerés és érdek”-ről.

Kommentátor: Szücs László Gergely

Időpont: 2021. november 9. (kedd), 14. óra

Helyszín: BTK Filozófiai Intézet, 1097 Tóth Kálmán u. 4., 7. emelet, Trapéz terem (B.7.16)

Az eseményhez online módon is lehet csatlakozni:

* számítógéppel vagy okostelefonnal: az (ajánlott) Zoom alkalmazáson keresztül a 860 2988 2144 meeting ID és a 000000 passcode megadásával vagy böngésző használatával a következő linken:

https://tinyurl.com/btk-fi-weiss

* telefonvonalon a +36-1-779-9126 telefonszámon keresztül a 860 2988 2144 meeting ID (és szükség esetén a 000000 passcode) megadásával.