+36 1 224 6778   

logo mtakk v3

btk intezeti honlap fejlecek 07

Az épített környezet újabban nem csak az empirikus szociológia vizsgálatainak tárgyát képezi, hanem az elméleti társadalomtudomány érdeklődését is felkeltette. Ennek kapcsán szerveznek kerekasztal-beszélgetést a TI Szociológiai Intézetében 2021. június 18-án, pénteken 16 órai kezdettel.

Zuh Deodáth hozzájárulása az erről szóló beszélgetéshez a kérdéskör filozófiai párhuzamait domborítja ki. Két gondolatot vet fel. Az egyik, hogy az épített környezet elméleti vizsgálatának kiindulópontja nagyon hasonlít a teoretikus filozófia módszertani alapállásához. Valódi erény felmutatni, hogy első látásra pofonegyszerű dolgok rendkívül bonyolultak, és fordítva: első látásra végtelenül bonyolult kérdésekről könnyen kiderülhet, hogy alapelemeikben meglepően egyszerűek. Az épített környezet főbb problémáinak vizsgálatánál nagyon hasonló diagnózisokra bukkanhatunk.

A másik gondolat a társadalomtudományok filozófiájából származik, de manapság az építészet szociológiájának is egyre inkább sajátja. Az épített környezet szociológiai vizsgálata nem csak arra lehet tekintettel, hogy a társadalmi környezet milyen épületeket termelt ki magából, hanem arra is, hogy a megépült műtárgyak hogyan hatnak vissza arra, ahogyan a társadalom szerveződik és gondolkodik.

A beszélgetésről bővebb információ a TI honlapján érhető el.

Csatlakozni az alábbi Zoom-linken keresztül lehet: https://us06web.zoom.us/j/89469267937?pwd=cjV2WWhPcFpXczZtUlU5blNUNVBMUT09 a következő jelszóval: 430385.

Kapcsolat

Cím

1097 Budapest
Tóth Kálmán utca 4.

Telefon

+36 1 224 6778

E-mail