Gángó Gábornak Ernst Königről szóló szócikke jelent meg a "Natural Law 1625-1850: Database" (Erfurt/Halle/Jena) adatbázisban, valamint Széchenyi Istvánról és Eötvös Józsefről írott szócikkekkel járult hozzá a "Die Soziologie und ihre Nachbardisziplinen im Habsburgerreich. Ein Kompendium internationaler Forschungen zu den Kulturwissenschaften in Zentraleuropa" (szerk. Karl Acham) című kézikönyvhöz.

"A cricket game, a train ticket and a vacuum to be filled: Ayer's logical positivism as a focal point for post-war British cultural struggles" címmel jelent meg Tuboly Ádám Tamás tanulmánya a British Journal for the History of Philosophy lapban. A cikk azt mutatja meg, hogy Ayer Language, Truth and Logic című munkájának megjelenése után a logikai pozitivizmus, és kiváltképp Ayer verziója miképp került a korszak fasizmus-vitáinak középpontjába.

"Knowledge Missemination: L. Susan Stebbing, C.E.M. Joad, and Philipp Frank on the Philosophy of the Physicists" cimmel jelent meg Tuboly Ádám Tamás tanulmánya a Perspectives on Science legújabb számában. A cikk a huszadik század 20-as és 30-as éveiben megjelent fizikusok idealista filozófiai interpretációjára adott kritikai reakciókat elemzi és ezek kapcsán kínál egy narratívát a tudásdisszeminációa sikertelenségéről.

"Determinism, Physical Possibility, and Laws of Nature" címmel jelent meg Gyenis Balázs tanulmánya a Foundations of Physics folyóiratnál. A cikk a fizikai lehetőség és a fizikai törvény fogalmi kapcsolatát vizsgálja, s rámutat, hogy a determinizmus-indeterminizmus kérdése érzekényen függ e fogalmi kapcsolat természetétől. A tanulmány teljes szövege itt elérhető.

MTA központi weboldala box

MTA kutatói pályázatai