A BTK Filozófiai Intézet szeretettel meghív minden érdeklődőt

Carl Hoefer (University of Barcelona)

Scientific realism and direct reference to unobservable natural kinds

című angol nyelvű, Genoveva Martí szerzőtárssal közös munkán alapuló, online intézeti előadására.

Az előadás angol nyelvű absztraktja:

In this talk I continue my defense of a version of scientific realism, Tautological Scientific Realism (TSR), that rests on the claim that, excluding some areas of fundamental physics about which doubts are entirely justified, many areas of contemporary science cannot be coherently imagined to be false other than via postulation of radically skeptical scenarios, which are not relevant to the realism debate in philosophy of science. I will discuss, specifically, the threats of meaning change and reference failure associated with the Kuhnian tradition, which depend on a descriptivist approach to meaning, and will argue that descriptivism is not the right account of the meaning and reference of theoretical terms. My co-author, Genoveva Martí, and I suggest that an account along the lines of the causal-historical theory of reference (in the tradition of Kripke and Putnam) provides a more faithful picture of how terms for unobservable theoretical entities and properties come to refer. We argue that this picture works particularly well for TSR, and handles the much-discussed problem case of ‘phlogiston’ better than rival accounts such as Psillos’ causal descriptivism.

Kommentátor: Gömöri Márton (BTK FI)

Időpont: 2021. január 26. (kedd), 14. óra

Az eseményhez csatlakozni lehet:

* számítógéppel vagy okostelefonnal: az (ajánlott) Zoom alkalmazáson keresztül a 924 7405 7393 meeting ID és a 000000 passcode megadásával vagy böngésző használatával a következő linken:

https://tinyurl.com/btk-fi-hoefer

* telefonvonalon a +36-1-779-9126 telefonszámon keresztül a 924 7405 7393 meeting ID (és szükség esetén a 000000 passcode) megadásával.

Németh Attila, a BTK Filozófiai Intézet tudományos munkatársának közreműködésével elindult a Forum of Hellenistic and Roman Philosophy című tudományos weboldal.

A Forum of Hellenistic and Roman Philosophy egy olyan új platform, amely a hellenisztikus és római filozófia tanulmányozásának szenteli a figyelmét. A fórum célja, hogy a hellenisztikus és római filozófiával foglalkozó, tapasztalt és fiatalabb tudósokat a világ minden tájáról összekösse, hogy új kutatásokat mutasson be ezen a területen, véleménycserének nyújtson teret és új megközelítéseket teszteljen a hellenisztikus és római kori filozófiai szövegek olvasása során. A fórumot Németh Attila (BTK Filozófia Intézet) és Georgia Tsouni (Department of Classics, University of Crete) üzemeltetik.

A Forum of Hellenistic and Roman Philosophy első előadására 2021. január 28-án 18 órai kezdettel kerül sor: Prof. James Warren (University of Cambridge) ad elő Cato’s integritas címmel. Az eseményhez Zoom-on keresztül tudnak csatlakozni az érdeklődők.

Regisztráció:

https://zoom.us/meeting/register/tJcodO6uqDIiE9bajNmNRG4aMbtzMEbS7L7w

További információ elérhető a fórum weboldalán és Facebook-oldalán, kérdés esetén a fórum szerkesztői elérhetőek az alábbi Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.en.

A BTK Filozófiai Intézete szeretettel meghív minden érdeklődőt 2021. január 19-én (kedden) a tudományos munkatársi álláspályázat shortlist-es pályázóinak nyilvános online előadásaira:

10.00 Bernáth László

10.30 Bíró Gábor István

11.00 Hangai Attila

11.30 Kovács Eszter

14.00 Szücs László Gergely

14.30 Tuboly Ádám

15.00 Zuh Deodáth

Az előadásokhoz az alábbi linken keresztül lehet csatlakozni:

* számítógéppel vagy okostelefonnal: az (ajánlott) Zoom alkalmazáson keresztül a 973 4304 8528 meeting ID és a 000000 passcode megadásával vagy böngésző használatával a következő linken:

https://tinyurl.com/btk-fi-allaspalyazat-ea

* telefonvonalon a +36-1-779-9126 telefonszámon keresztül a 973 4304 8528 meeting ID (és szükség esetén a 000000 passcode) megadásával.

A BTK Filozófiai Intézet szeretettel meghív minden érdeklődőt

Rédei Miklós (London School of Economics and Political Science)

A tudomány tulajdonságai Robert Musil "A Tulajdonságok Nélküli Ember" című művében

című online intézeti előadására.

Az előadás összefoglalója:

Az előadás azt mutatja meg, hogy hogyan ábrázolja Musil a könyvében a logikai pozitivizmus tudományfelfogásához közel álló tudományfelfogásból származó feszültséget a tudományos és nem tudományos gondolkodásmódok, a tudományos racionalitás és az emberi irracionalitás között. Musil értelmezésében a magasabbrendű humanitás feladata ennek a feszültségnek a feloldása, de hogy ez hogyan valósítható meg, arról a mű hallgat.

Kommentátor: Laki János (BTK FI)

Időpont: 2021. január 12. (kedd), 14. óra

Az eseményhez csatlakozni lehet:

* számítógéppel vagy okostelefonnal: az (ajánlott) Zoom alkalmazáson keresztül a 913 7103 3191 meeting ID és a 000000 passcode megadásával vagy böngésző használatával a következő linken:

https://tinyurl.com/btk-fi-redei

* telefonvonalon a +36-1-779-9126 telefonszámon keresztül a 913 7103 3191 meeting ID (és szükség esetén a 000000 passcode) megadásával.

MTA központi weboldala box

MTA kutatói pályázatai